Lajin poikkeuksellinen ominaispiirre on vatsaevien puuttuminen. Killinä ainoa lajiaan alueella.
Viralliselta nimeltään Aphanius apodus; Aphanius-suku on hiljattain jaettu useisiin eri sukuihin, ja myös A. apoduksen on ehdotettu siirtyvän omaanTellia-sukuunsa. Harrastuksen parissa Tellia apoda -nimi on yleisessä käytössä.

- Uhanalaisuusluokitus
- Puutteellisesti tunnettu, käytännössä lähes varmasti luonnosta hävinnyt. Algerialaiset biologit ovat esittäneet, että lajista saattaisi vielä löytyä tuntematon populaatio - sellaisesta ei kuitenkaan toistaiseksi ole todisteita. Ainoa nykyisin selviävä akvaariopopulaatio on ’Ain M’lila’.
- Akvaario
-
90 L palju riittää pienelle porukalle. Levänkasvu on hyödyksi; laji sekä syö levää että kutee siihen mielellään. Kevyt virtaus. Ei hypi, joten kantta ei tarvita - jos pihapiirissä on esim. rastaita tai muita isompia lintuja, saattaa suojaverkko olla kuitenkin tarpeellinen.
Jos kaloja pidetään ulkopaljussa ympäri vuoden, pohjaanjäätyminen tulee estää. Ainakin eteläisessä Suomessa jäätymisen voi estää eristämällä paljun hyvin esim. Finnfoam-levyillä, läpinäkyvällä kannella ja laittamalla pohjan alle sähköllä toimivan siementenidätysmaton, joka nostaa pohjaveden lämpötilaa 5-10C ympäröivää ilmaa lämpimämmäksi. Vesi on myös hyvä pitää liikkeessä suodattimen avulla.
Siirto talveksi esim. ulkovarastoon tai kellariin vähentää jäätymisen riskiä.
- Lämpötila
- 4-40 °C (vaihtelu kuumimman ja kylmimmän kuukauden välillä)
- pH
- > 7
- Veden kovuus
- > 10 °dH
- Maksimikoko
- 5 cm
- Ruokinta
- Kaikkiruokainen
- Populaatiot Suomessa
- Ain M’lila

- Viljely
-
Kutualusta: tiheät kasvit, levämatot, kutumopit.
Munien inkubaatioaika: 1-3 viikkoa.



