Paraphanius similis 

"Helmikillinen" 

Monivuotinen, Euraasian kotoperäinen laji Turkin Keski-Anatoliasta. Vilkas ja kestävä killi, joka tarvitsee Suomessa hieman kovetettua vettä ja selvät vuodenajat lämpötilavaihteluineen.

Pärjää parhaiten ulkona ja selviää Suomen talvista, jos lammen tai altaan pohjaanjäätyminen estetään. Kaikkiruokainen, tarvitsee välillä leväpohjaista ruokaa.

Koiras
Uhanalaisuusluokitus
Elinvoimainen, mutta vähenevä (LC), tilanne 2020
Akvaario

90 L palju riittää pienelle porukalle. Levänkasvu on hyödyksi; laji sekä syö levää että kutee siihen mielellään. Kevyt virtaus. Ei hypi, joten kantta ei tarvita - jos pihapiirissä on esim. rastaita tai muita isompia lintuja, saattaa suojaverkko olla kuitenkin tarpeellinen.

Jos kaloja pidetään ulkopaljussa ympäri vuoden, pohjaanjäätyminen tulee estää. Ainakin eteläisessä Suomessa jäätymisen voi estää eristämällä paljun hyvin esim. Finnfoam-levyillä, läpinäkyvällä kannella ja laittamalla pohjan alle sähköllä toimivan siementenidätysmaton, joka nostaa pohjaveden lämpötilaa 5-10 °C ympäröivää ilmaa lämpimämmäksi. Vesi on myös hyvä pitää liikkeessä suodattimen avulla.

Siirto talveksi esim. ulkovarastoon tai kellariin vähentää jäätymisen riskiä.

Lämpötila
1-35 °C (vaihteluväli kylmimmän ja kuumimman kuukauden välillä)
pH
> 7
Veden kovuus
> 10 °dH
Maksimikoko
5 cm, Suomessa jää ulkona yleensä pienemmäksi
Ruokinta
Kaikkiruokainen, tarvitsee välillä leväpohjaista ruokaa
Populaatiot Suomessa
’Bor, TUBCD 05/17’
Kaksi koirasta
Viljely

Kutualusta: tiheät kasvit, levämatot, kutumopit. Suurin osa omien kalojeni munista löytyy levämatoista.

Munien inkubaatioaika: 1-3 viikkoa.

Koiras