Fundulus julisia 

saumaeväkilli 

Monivuotinen killi Tennesseestä, Yhdysvalloista. Vilkas ja kaunis sukunsa edustaja. Sinnittelee äärimmäisen uhanalaisena viimeisissä luonnollisissa biotoopeissaan.

Koko Yhdysvaltain alueella suojeltu laji, jonka pyydystäminen on rangaistuksen uhalla kielletty. Yksi Yhdysvaltain uhanalaisimmista kaloista. Euroopassa lajista on vanha akvaariopopulaatio ja täällä lajin pitäminen on laillista.

Uhanalaisuusluokitus
Erittäin uhanalainen (EN)
Akvaario

yli 100 L, mitä isompi, sen parempi. Tasainen virtaus, paljon kasveja.

Jos kaloja pidetään ulkopaljussa ympäri vuoden, pohjaanjäätyminen tulee estää. Ainakin eteläisessä Suomessa jäätymisen voi estää eristämällä paljun hyvin esim. Finnfoam-levyillä, läpinäkyvällä kannella ja laittamalla pohjan alle sähköllä toimivan siementenidätysmaton, joka nostaa pohjaveden lämpötilaa 5-10C ympäröivää ilmaa lämpimämmäksi. Vesi on myös hyvä pitää liikkeessä suodattimen avulla.

Siirto talveksi esim. ulkovarastoon tai kellariin vähentää jäätymisen riskiä.

Lämpötila
10-25 °C (vaihtelu kuumimman ja kylmimmän kuukauden välillä)

Ruotsin harrastajat ovat onnistuneesti pitäneet lajia ympäri vuoden ulkolammessa, joten laji ilmeisesti kestää hyvin myös alhaisempia lämpötiloja.

pH
> 7
Veden kovuus
> 10 °dH
Maksimikoko
10 cm
Ruokinta
Kaikkiruokainen
Populaatiot Suomessa
TL (Type Locality)
Sympatriset lajit
Fundulus catenatus ja Gambusia affinis, joista jälkimmäisen leviäminen F. julisian kanssa samoihin vesiin on pitkälti vaikuttanut lajin vähentymiseen.
Viljely

Kutualusta: tiheät kasvit, levämatot, kutumopit.

Munien inkubaatioaika: 2 viikkoa