Pseudepiplatys annulatus 

vyövaanija 

Monivuotinen killi Länsi-Afrikasta (Guinea, Liberia, Sierra Leone). Pienikokoinen, pääosin pinnassa viihtyvä laji, joka pärjää parhaiten pehmeässä, lievästi happamassa vedessä ja tiheässä kasvillisuudessa.

Koirasta ovat toisiaan kohtaan aggressiivisia ja pidettäessä useampaa kuin yhtä koirasta, on tilaa tarjottava enemmän ja allasta jakavaa tiheää kasvillisuutta oltava riittävästi. Melko kestävä ja sopeutuva killi, jonka viljely vaatii usein hieman vaivannäköä. Yksittäisiä poikasia ilmaantuu vanhempien seuraan jos olosuhteet ovat oikeat.

Koiras

Lajin levinneisyysalueelta tunnetaan muutama eri fenotyyppi, jotka eroavat toisistaan lähinnä pyrstön värissä.

Naaras
Pariskunta
Koiras
Koiras
Uhanalaisuusluokitus
Elinvoimainen (LC), paikallisesti vaarantunut urbanisaation ja saastumisen takia. Lajia kerätään luonnosta akvaariokalaksi enemmän kuin mitään muuta afrikkalaista killilajia.
Akvaario

40 L (1 koiras + 2-3 naarasta. Viihtyy kasvien seassa. Kevyt tai olematon virtaus. Ei hypi herkästi, mutta vahinkojen välttämiseksi avointa akvaariota ei ole syytä täyttää piripintaan.

Sopii seura-akvaarioon muiden samankokoisten lajien kanssa, joilla on samat vaatimukset.

Lämpötila
20-25 °C.
pH
< 7
Veden kovuus
< 5 °dH
Maksimikoko
3,5cm, isot koiraat voivat saavuttaa 4cm pituuden.
Ruokinta
Kaikkiruokainen
Populaatiot Suomessa
Suomeen tuodaan paljon villejä kaloja, sekä enenevissä määrin myös viljeltyjä. Saatavilla yleisesti tukuista. Suosionsa takia kasvatettu harrastajien toimesta myös Suomessa.
Sympatriset lajit
Epiplatys barmoiensis, Scriptaphyosemion etzeli | Epiplatys dageti monroviae, Epiplatys fasciolatus tototaensis, Scriptaphyosemion liberiense | Scriptaphyosemion roloffi | Epiplatys bifasciatus bifasciatus, Epiplatys fasciolatus fasciolatus | Callopanchax huwaldi.
Viljely

Kutualusta: tiheät kasvit, kutumopit. Suosii karheapintaista kutualustaa.

Munien inkubaatioaika: 10-20 päivää.

Naaras
Pariskunta
Koiras
Koiras